Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2014 01:13 - Религията-оковите на съвременния човек
Автор: denitoyy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3226 Коментари: 13 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Въпросът за религията е една от най-обсъжданите многоаспектърно теми . Историческата нишка , водеща чак до първите сведения за съществуването на човека , доказва наличието на различни култове към божества , свързани с плодородието , благоденствието , сексуалността и т.н. , в чиято основа е простото желание за нормално съществуване.Развитието на индивида оставя отпечатък и върху неговите изконни необходимости . Потвърждение за това е сформирането през вековете на различни монотеистични религии , изпълняващи ролята на гносеологична основа за изграждане на човешката същност и съзнание , за ясното разграничаване на доброто от злото . Така разгледана , религията е ориентирът за достигане до онзи , непроменен от хилядолетия , стремеж към пълноценен живот . Какво обаче се случва , когато тази „пътеводна звезда“ се инструментализира и превърне в средство не за развитие , а за реализация на користни цели ?

      Безспорният бестселър за всички времена – Библията , е едно от най-гениалните документирани творения и като такова си има своите несъвършенства. Развитието на науката , технологиите и познанието разширява кръгозора и превръща човека,а не небето , в първоизточник и център на света . За здравомислещите е повече от ясно , че Светото писание представлява нравоучителна приказка , създадена от хората и обогатявана от тях през вековете . Иисус е историческа личност , притежаваща нравствени качества и лидерски , но не и чудодейни , способности . Неговата поява се дължи не на трансцедентно явление , а на нормално зачатие . Размножаването е единственият ( за сега) начин за възпроизвеждане и съхранение на човешката раса и не трябва да се свързва с порочност. Женското и мъжкото начало се намират в баланс помежду си , няма доминиращ и доминиран , крахът на едното мигновено води до унищожение на другото . Изброените несъответствия между текста на Библията и действителността обаче имат своето логично обяснение -хегемонията . Тя е стара колкото света и най-лесният начин за нейното упражняване е именно религията . Предоставяйки на масата житейски мъдрости ведно с идеята за всевиждащия и всезнаещия Бог , който ръководи света според свой собствен план ,Църквата си осигурява доста изгодна и значително доходоносна посредническата позиция между миряните и онзи , който е способен да осигури всекиму щастлив и достоен живот .

  Нескрита истина е , че християните са се ползвали с привилегията за опрощаване на грехове , срещу скромно заплащане разбира се , факт , който все още намира своето проявление , съдейки по златните накити , луксозните коли и именията на подставените от Бог, духовно извисени и безгрешни лица . В тази категория категорично не влизат николаите( по времето на понтифекса на св. Петър) , смятащи жената за изчадие , избълвано от недрата на преизподнята за съблазън на мъжете , които считат за по-нравствено да оказват предпочитание на собствения си пол , също така и гносцитите- противоположно на предишните, те са с твърдото убеждение , че жената е предопределена да бъде обща собственост.По това може да се заключи , че простите монаси от нашата епоха са най-обикновени плагиатори. Освен християнските сектанти , с „висока“ нравственост се отличават и духовниците . Така например по времето на свети Корнелий , двадесет и вторият папа , група свещеници са осъдени за изнасилване на монахините от един манастир. Не е излишно да се отбележат подвизите и на Константин – на него дължим оцеляването на християнството . Когато разбира, че подложената на гонение секта може да му помогне да победи своя противник Максенций , преминава на страната на християнския бог и се покръства. По този начин той измъква свещенослужителите от гроба , в който ги хвърля Диоклециан. От гледна точка на обикновената хуманност този император е чудовище . Заколва собствения си син Крисп , удушава в банята жена си Фауста и нарежда да убият 12-годишния му племенник Лициниан , който по-късно може да му поиска сметка как императорът се е отървал от неговия баща. Безкрайни са аналогичните примери от вековната история на тази религия , които доказват едно – мнимата връзка с Всевишния не превръща никого в светец , няма безгрешни.

      Почти до средата на 20-ти век историята познава единствено 4 евангелия – на Марко , Матей, Лука и Йоан, това обаче се променя с откритието на тези на Петър , Мария и Юда.Те разкриват дълго пазена от Църквата тайна , тайна – съхранявана с цената на много кръв и жертви.

  През 70-те години в Египет е намерен подвързан текст , съдържащ Евангелието на Юда. В него става ясно , че заклейменият во веки Юда Искариотски , причината за смъртта на Иисус,всъщност извършва предателството по молба на самия Христос. Съзнавайки ясно какви ще бъдат последиците ,той не отстъпва от предначертания път , поема товара на предателството върху плещите си тихомълком и оставя народа да превърне собственото му име в метафора-бич.Нима историята с нашия поп Кръстьо не е същата ?! Наричан от самия Вазов „тоя низък роб, тоз позор за Бога , туй петно на храма „ , свещеникът слага край на живота си .Близо век по-късно името му се реабилитира от родните историци.

   Евангелието на Петър от своя страна дава подробности около самата смърт на Иисус . В него също така недвусмислено става ясно , че Мария-Магдалена не е блудница , а интелигентна жена , най-близкия до Христос човек . Това дава повод за ревност от страна на Петър . В откровението той нескрито проявява неприязън към спътницата на предводителя си.

  Това се потвърждава и в Евангелието на Мария-Магдалена. Тя съобщава за близостта си с Христос и за пререканията с Петър.Нейният контакт с Иисус се различава от този на остаанлите апостоли . Тя не само го е слушала и следвала , но също така го е и обичала .


 Любовта между Мария-Магдалена и Иисус е най-яростно пазената тайна , защото не само показва пирамидалната структура , налагана на ранното християнско общество (Небето, Църквата,мъжът и най-отдолу жената) , но най-вече разбулва човешката природа на Божия син и обезсмисля съществуването на Църквата като посредник.




Гласувай:
5



Предишен постинг

1. ekzoter - религията
14.11.2014 08:15
Да, правилно сте се ориентирала за вредата от религията. В общи линии е така, но трябва да знаете, че всички религии без изключение са дело на Сатаната. Той е бога на когото всички се кланят. Всички църковни празници са сатанински и възхваляват ангелите (клонингите, роботите) на сатаната. Библията трябва да се тълкува за да се разбере.
Стефан
цитирай
2. freeoldmen - Добро есе, в правилната посока...;-)
14.11.2014 08:55
Разбира се, че Човек е създал бога, за добро или лошо.
Само откъде ви хрумна, че библията била "едно от най-гениалните документирани творения"?
Май не сте я попрочели, така и трябва, нека оставим религиозните лудки
да намират вътре истини и тълкувания...
цитирай
3. minevv - da
14.11.2014 09:39
da
цитирай
4. lubovakoniamash - Мило дете....
14.11.2014 10:29
Добре е когато публикуваш нещо, което не е твое да напишеш автора под него. На мен ми е ясно, че на твоята възраст няма как да казваш подобни неистини.Защото по-горе написаното е само една суета човешка и проява на една от най-коварните в човешката природа черта горделивостта.
Поздрав Дора
цитирай
5. ikra - Скъпо дете, помни, че човек претърпява различни катаклизми и обрати в своя живот,
14.11.2014 21:47
затова не бързай да заклеймяваш всяко нещо, което неволно прочетеш или чуеш...
Учи се, за да придобиеш знание. Търси, за да откриеш. Мисли, за да разбереш. Най-лесен за хората е методът на отхвърлянето и безспирното спорене, породено от егоизма - а нима това не е именно пътя на Сатаната. Религията, за да бъде разбрана трябва да се вникне в нейната същност. И недей да съдиш за религията инфектирана от нейните последователи, защото много често те всъщност не познават своята религия.
Несъмнено под тази статия ще има поощрителни коментари и ръкопляскания, защото на някои съблогъри тя ще се хареса много, по простата причина, че ще съвпадне с техните виждания. Навярно ще има и укоряващи коментари, защото сред съблогарите има и хора, които са вярващи и самото изложение на статията просто ще ги подразни.
А от самата тема няма полза за никого.
Успех и повече усмивки :)
цитирай
6. freeoldmen - Мило скъпо дете,:-)
14.11.2014 22:44
двамата съблогъри над мен не желаят да имаш своя истина, а "истината",
скрита зад дебелите корици на свещените книги на две от световните религии.
Обясни им, че животът си е твой и нелепи вярвания отпреди хиляди години, донесли
и носещи само злини на хората, не могат да те заинтересуват, иначе с радост биха ти
навлекли бурката или там каквото носят другите...
цитирай
7. lubovakoniamash - . freeoldmen - Мило скъпо дете,:-) 14.11 22:44 двамата съблогъри над мен не желаят да имаш своя истина, а "истината",
15.11.2014 11:29
Да Митко абсолютно съм съгласна с теб/най-вероятно си се объркал но всъщност това е истината/ Обръщам се към детето в теб, което надявам се още живее:
Гласът на нашата логика, когато е объркан и замаян, също търси своето си. Човек обаче има и друг глас – гласът на сърцето. Бог обаче чува този глас на сърцето, както е чул гласа на сърцето на св. ап. Павел. Неговият разум му казвал, че трябва да преследва християните, защото тяхното учение било противно на това, което той вярвал, но сърцето му търсило Христос. Бог видял именно сърцето му и не гледал на другите неща, които той носел в себе си, вярвайки, че са добри.
цитирай
8. freeoldmen - Уплашихме милата ни домакиня,
15.11.2014 15:34
да пренесем теологичният ни спор на друго място.
Например на бунището на историята...
цитирай
9. lubovakoniamash - Е Деница....
15.11.2014 15:50
както виждаш, нищо не е толкова просто,борбата между доброто и злото винаги е съществувала. Може би след време, когато натрупаш житейски опит, прочетеш повече книги ще постигнеш повече мъдрост и знания за да можеш да напишеш собствено есе, което да е достатъчно аргументирано и защитаващо ДОБРОТО в света.
ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕХ.
Поздрав Дора
цитирай
10. denitoyy - Е, Дора
16.11.2014 20:08
Скъпа г-жо , отдавна епитетът "мило дете" не ми приляга , явно сте се подвела по снимката , което показва , че оценявате първично и първоинстинктно , може би и затова сте стигнали до убеждението , че горенаписаното е плагиатствано . Не , не е . Това са лични мои убеждения , разбира се , базиращи се на документирани и доказани факти . Не съм желала да започвам спор на тема "добро и зло" , не отричам вярата , тя е основополагащо човешко качество , а по-скоро желаех да се погледне на Църквата по друг начин , като машина за сдобиване на различни имунитети , привилегии и пари на основата на християнството и вярата , а като човек с по-голям житейски опит и умствен капацитет - не би трябвало да оспорвате това :) ! Поздрави .
цитирай
11. denitoyy - :))
17.11.2014 00:17
Freeoldman- защо "едно от най-гениалните документирани творения " , защото безспорно това е единствената най-популярна книга в света , съществуваща от хилядолетия , чиято популярност не намалява - а дори обратното , броят на нейните читатели , притежатели се увеличава.Гениална е и защото е успяла да събере в себе си човешката мъдрост , подобно на българските народни приказки, да преодолее времето и да се увековечи .
цитирай
12. lubovakoniamash - Здравей Деница...
17.11.2014 10:07
Последното нещо , което искам е да споря с теб на тема Църква ..... Наричам те дете, защото си само на 19г. за мен си дете все още..... не влагам унизителен елемент в думата дете а умилителен /надявам се правилно да ме разбереш/ .
Мисля, че има доста неща, които трябва да прочетеш за да може есето , което си решила да напишеш да е по-убедително/ не прилагаш нито един факт/. Не е правилно да слагаш под един знаменател всички християни/православни, католици, протестанти и т. н./ това не е без значение, когато казваш, че не са прави. Все едно аз да кажа , че всички деца на 19г. са наркомани например не мисля че ще е правилно. Истинската вяра ражда живот, пълен с дела, а не глава, пълна с факти.
Най-добрата употреба на живота е да го изживееш за нещо, което ще го надживее.
Хубав ден от мен и усмивка.
Поздрав Дора
цитирай
13. minevv - hahaha
17.11.2014 13:08
ми ленин е прав- религията е опиум за народите!
Вервай на попа, надявайсе на задгробния живот/ плащай си в този/
не гледай как си живеят паразитите а ги слушай какво говорят!!
И не вярванията и теориите са лоши / все пак са само теории/ а приложението им - ето ти мусюлманството, католиците и протестантите..
Само православието, буда, дао и шинто не са толкова кървави???
А какво ще стане ако институцията религия вземе власта??
примери много - сега войната, средните векове, клади и глави, смърт и регрес....
Всеки които ти налага необосновани норми те използва за собствена изгода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denitoyy
Категория: Поезия
Прочетен: 40102
Постинги: 14
Коментари: 45
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930